top of page
green_trial1-01.jpg

YUZU CELLO

Dit is niet zomaar een Yuzucello, maar een premium cello van Koreman’s. Zónder natuurlijke toevoegingen, maar juist puur ambachtelijk gemaakt van uitsluitend biologische yuzu’s, die stuk voor stuk met de hand zijn geplukt, gewassen en geschild.

bottle.jpg
yuzu_bottle-18.jpg

YUZUCELLO

FAVORIET BIJ MICHELIN CHEFS

Yuzu is een Japanse citrusvrucht die erg in trek is bij michelinsterren chefs. Ondanks de grote vraag is er maar beperkt aanbod. Yuzu groeit voornamelijk op het kleinste Japanse eiland Shikoku en het oogstseizoen loopt slechts van november tot januari. 

YUZU

De yuzu (Citrus junos) is een Citrus kruising van een citroen, limoen en een mandarijn. Deze unieke citrusvrucht heeft een erg ongelijkmatige schil en zit vol met grote zaden. De zure vrucht, ook wel bekend als Yuia, komt oorspronkelijk uit China en is tijdens de Asuka periode (zo’n 1300 jaar geleden) getransporteerd naar Japan. 

 

Tegenwoordig groeit de yuzu maar op enkele plekken ter wereld. Dit maakt deze citrusvrucht erg zeldzaam en duur. Waar men voor een gewone citroen vaak ongeveer €2,- per kilo betaalt, betaalt men voor een yuzu ongeveer €50,- per kilo. De yuzu wordt daarom bestempeld als de crème de la crème van de citrusvruchten.

 

De yuzu wordt vaak gebruikt in de Koreaanse en Japanse keuken als een toevoegend zuurtje aan gerechten. Bovendien is de citrusvrucht wereldwijd populair geworden als ingrediënt in de high-end gastronomie. Veel sterrenchefs gebruiken een paar druppeltjes van het sap in hun gerechten. 

GESCHIEDENIS

De yuzu komt oorspronkelijk uit Centraal China, langs de stroming van de Yangtze Rivier. Door de constante klimaatveranderingen werd het oogstseizoen steeds gehinderd, waardoor het zoeken naar nieuwe groeigebieden noodzaak werd. De Citrus werd op hetzelfde moment geïntroduceerd in Japan en Korea, namelijk tijdens de Tangdynastie, en wordt nog steeds verbouwd in deze twee regio’s. 

green_trial1-01.jpg Kopyası

OOSTERSE EN WESTERSE WERELD

KOR20210133-Achtergrond-K-wit-1600px_edi

Sinds de import in de jaren 2000 door westerse chef-koks groeit de populariteit van de yuzu als verwerking in de menu’s van luxe restaurants. De yuzu heeft een sterke smaak, waardoor in de meeste gevallen slechts een druppel van het sap nodig is om de smaak te proeven. De yuzu heeft oneindig veel doeleinden in desserts, waar het als essence gebruikt wordt. De yuzu wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld cocktails, sushirijst, sashimi, Aziatische soepen, sorbets en verschillende feestdrankjes.

In Korea wordt de yuja (yuzu) meestal gebruikt voor Yuja-Cheon (yuja marmalade) en Yuja-Cha (yuja-thee). Yuja-Cha wordt Meestal gemaakt door Yuja-Cheong te Mengen met heet water. De Yuja-Hwachae (yuja punch), een variatie van de hwachae (fruitpunch), is ook een veelgebruikt dessert wat bereid wordt met de citrusvrucht. 

KOREA

Hoewel de yuzu nauwelijk als los fruit geconsumeerd wordt, is het wel een vrij algemeen ingrediënt in de Japanse keuken. Zo is het een veelgebruikt ingrediënt in citrussaus Ponzu. 

 

Een andere veel voorkomende saus waarbij de yuzu een grote rol speelt, is de Yuzu Kosho (letterlijk vertaald ‘yuzu en peper’) – een Japanse pepersaus gemaakt van groene of gele yuzu-schil, groene of rode chilipepers en zout. 

 

Ook wordt de yuzu gebruikt bij het maken van sterke dranken, zoals Yuzu Komachi en verschillende wijnen. Zowel de schil als het sap zijn ingrediënten van een hartige, zoute eiervla genaamd Chawanmushi en het wordt verwerkt in Miso-soep. 

JAPAN

GEBRUIK  YUZU  IN DE KEUKEN

LV218180_edited_edited_edited_edited.jpg

LAAT JE OOK VERRASSEN DOOR ONZE ANDERE CELLO'S...

bottom of page